Nietolerancja Histaminy

Nietolerancja Histaminy: Przyczyny, Objawy i Metody Leczenia

Nietolerancja HistaminyW komentarzach pod moimi filmami na kanale YouTube zaczęły dość często pojawiać się pytania:
„A co by Pani polecała na nietolerancję histaminy? Jak sobie z tym radzić”

Histamina, odgrywa kluczową rolę w naszym systemie odpornościowym, ale gdy nie jest prawidłowo metabolizowana, może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych.

Czy zdarzyło Ci się po spożyciu pewnych pokarmów poczuć gwałtowne bóle brzucha, wysypkę skórną, czy nawet migrenę?
Mogą to być objawy nietolerancji histaminy, stanu, który częściej spotykany, niż się wydaje.

Nietolerancja ta bardzo mocno wpływa na jakość życia, powodując szereg objawów, które czasem mylone są z innymi schorzeniami.

Wiec w dzisiejszym wpisie przyjrzymy się przyczynom, objawom, diagnozie oraz sposobom leczenia nietolerancji histaminy.

Zacznijmy od tego, co to jest histamina?

Histamina to organiczny związek azotu produkowany przez komórki tzw. mastocyty i bazofile, występujące głównie w tkankach, które są blisko zewnętrznego środowiska – takie jak skóra, płuca i przewód pokarmowy. Pełni ona ważną rolę w regulacji różnych procesów fizjologicznych, takich jak odpowiedź immunologiczna, regulacja ciśnienia krwi, procesów zapalnych i wydzielanie soków żołądkowych. Pełni również istotną funkcję neurotransmitera.

Przyczyny nietolerancji histaminy.

Nietolerancja histaminy często wynika z niezdolności organizmu do odpowiedniego rozkładu tego związku. Enzym odpowiedzialny za metabolizowanie histaminy to diaminooksydaza (DAO).
Gdy działanie tego enzymu jest niewystarczające, histamina może gromadzić się w organizmie, prowadząc do objawów nietolerancji.

Z kolei niska aktywność DAO może być spowodowana genetyką, chorobami jelit, stosowaniem pewnych leków, jak również deficytem składników odżywczych niezbędnych dla działania enzymu, takich jak witamina B6, miedź i witamina C.

Nietolerancja HistaminyNietolerancja histaminy może być spotęgowana spożyciem pokarmów bogatych w histaminę lub substancje, które mogą ją uwalniać oraz hamować jej rozkład.

Niektóre z tych produktów to:

  • Produkty fermentowane, takie jak sery pleśniowe, jogurt, kiszonki.
  • Produkty długotrwale przechowywane, takie jak wędliny, konserwy.
  • Produkty bogate w histaminę naturalnie: owoce morza, szczególnie krewetki, ostrygi, tuńczyk.
  • Niektóre warzywa i owoce, takie jak pomidory, awokado, szpinak, truskawki.
  • Dodatkowo – Kakao i alkohol

 

Objawy nietolerancji histaminy.

Objawy nietolerancji histaminy są różnorodne i mogą naśladować inne schorzenia, co utrudnia diagnozę. Najczęściej obejmują:

  • Problemy trawienne takie jak biegunka, zgaga, wzdęcia i ból brzucha.
  • Skórne reakcje jak pokrzywka, swędzenie i zaczerwienienie.
  • Objawy neurologiczne, w tym bóle głowy, migreny, zmęczenie.
  • Objawy respiracyjne, takie jak katar sienny i trudności w oddychaniu.
  • Czasami również zaburzenia rytmu serca i objawy psychologiczne, takie jak lęk i depresja.

Diagnostyka

Diagnostyka nietolerancji histaminy jest trudna ze względu na niespecyficzność objawów, czyli objawy, jak widzicie, są bardzo podobne do innych zaburzeń.

Jednym z podejść jest zastosowanie diety eliminacyjnej, polegającej na usunięciu z diety wymienionych wyżej produktów bogatych w histaminę, a następnie obserwacja czy objawy ustępują.
Kolejnym krokiem ma być badanie poziomu enzymu DAO w surowicy krwi.

Leczenie i zarządzanie nietolerancją histaminy

Zarządzanie nietolerancją histaminy oprócz modyfikacji diety obejmuje suplementację enzymu DAO, jeśli jest to wskazane.
Również bardzo istotnym zaleceniem jest unikanie leków blokujących DAO, takich jak leki przeciwdepresyjne i niektóre leki przeciwzapalne.
A z kolei suplementacja witaminy B6, witaminy C i miedzi może wspomagać działanie enzymu DAO.

Natomiast podstawowym zadaniem dla uzyskania stałego efektu jest całościowy detoks organizmu, a następnie odbudowa funkcji układu pokarmowego, zaczynając od:

  • uszczelnienia śluzówki jelit,
  • odbudowy flory jelitowej,
  • wyregulowania właściwego trybu defekacji,
  • usprawnienia wydalania kwasu solnego oraz żółci.

Podsumowując:

Nietolerancja histaminy to złożony i często lekceważony problem zdrowotny, który może znacząco wpływać na codzienne funkcjonowanie.
Rozpoznanie i odpowiednie leczenie wymaga ścisłej współpracy ze specjalistą oraz diagnostyki dostosowanej do indywidualnych potrzeb konkretnej osoby.

Przy wyborze probiotyków, które są bardzo ważne w procesie regeneracji jelit, warto pamiętać, że nie wszystkie szczepy mogą być stosowane przy tej dolegliwości!
Niektóre z nich mogą nasilać produkcję histaminy, na przykład Lactobacillus bulgarcius, Lactobacillus reuteri oraz Lactobacillus casei.

Szukając odpowiednich dla siebie suplementów, zajrzyj na kartę „POLECAM„, gdzie zamieszczam sklepy ze sprawdzonymi przeze mnie produktami.

Jak również zachęcam do obejrzenia wideo na moim kanale o NIESZCZELNOŚCI JELIT

Picture of Natalia Samarec

Natalia Samarec

Medycyna naturalna wykorzystuje bogactwo naturalnych składników, takich jak woda źródlana, sole mineralne, błota lecznicze, zioła, aby wspierać zdrowie fizyczne, emocjonalne i psychiczne człowieka.

Zapoznanie się z podstawami medycyny naturalnej to fascynująca podróż do odkrywania potencjału natury i jej wpływu na zdrowie i dobre samopoczucie. Niezależnie od tego, czy chcesz poprawić swoje zdrowie, zwiększyć świadomość czy pomagać innym, zdobycie wiedzy na ten temat otworzy przed Tobą nowe perspektywy.

Popularne Posty

Kryzys Ozdrowieńczy
Nietolerancja Histaminy
Krążenie mózgowe

Zapisz się do Newslettera!